logo

40% din terenul agricol românesc, deținut de străini

Lipsa reglementarilor privind vanzarea terenurilor agricole din Romania a dus la un fenomen ingrijorator iar in prezent, peste 5,3 milioane de hectare de teren arabil sunt detinute de investitori straini.
MADR a confirmat aceste cifre iar din cauza situatiei create, insasi Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea fata de acest fenomen. CE a comandat un studiu in acest sens iar rezultatele sale confirma ca anumite holdinguri straine detin suprafete uriase de teren arabil pe teritoriul Romaniei.
Conform CE, monopolul strain din anumite zone ale tarii poate afecta intr-un mod negativ atat economiile locale cat si agricultura familiala de acolo. Cele mai insemnate achizitii straine de teren agricol romanesc s-au inregistrat in vestul tarii, cu precadere in judetul Timis.
Acest fenomen a luat amploare in anul 2014, odata cu liberalizarea pietei funciare. Dupa implementarea acestei masuri, valuri de companii cu capital strain au inceput sa achizitioneze terenuri agricole romanesti, motivati de preturile reduse si estimand ca valoarea terenurilor se va aprecia considerabil in anii urmatori.
Originea principalilor detinatori de pamant romanesc
Principalii proprietari straini ai unei suprafete arabile romanesti sunt libanezii, cu peste 65.000 de hectare detinute. Acestia detin terenuri in special in judetul Constanta, unde produc si exporta cereale sau carne.
Libanezii sunt urmati de germani, care detin si ei 38.000 hectare de teren pe teritoriul Romaniei. Investitori italieni, norvegieni, britanici, spanioli sau maghiari, detin de asemenea o suprafata consistenta din terenul agricol romanesc.
Masuri necesare stoparii acestui fenomen
Europarlamentarul Daniel Buda, membru in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, considera acest fenomen un caz care ,,tine de siguranta nationala’’ si sustine ca este necesara luarea urgenta de masuri.
,,(…) consider ca este necesara impunerea unor conditii asemanatoare celor din Franta, unde cumpararea unui teren agricol este conditionata, persoana respectiva fiind nevoita sa isi demonstreze afinitatea fata de zona in care cumpara pamantul, sa demonstreze ca a trait zece ani in regiune, precum si intentia de a face agricultura.’’ a declarat europarlamentarul la o conferinta de presa.
La momentul actual, exista un proiect de lege care sa reglementeze vanzarea/cumpararea terenurilor, insa acesta nu a fost adoptat pana in prezent.
sursa:www.stiriagricole.ro









Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *