logo

APIA MURES. EXPLICAȚII.

Șeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Mureş, Ovidiu Săvâșcă, explică de ce sprijinul cuplat pentru bovine a scăzut.

Ajutoarele au scăzut, dacă ne comparăm cu anul trecut, dar a crescut numărul de beneficiari. Deci cuantumurile pe scheme sunt aceleaşi, însă faptul că avem din 2015 nişte ajutoare mai mari faţă de ce am avut pe vechiul exerciţiu financiar 2007-2014 a trezit interesul fermierilor, a declarat șeful APIA Mureș, pentru Agerpres.

Practic, sprijinul cuplat pentru bovine de carne s-a înjumătățit. Pentru anul 2015, crescătorii de bovine au încasat 1.312 euro/cap de vită de carne/an, iar pentru 2016 aceștia încasează 690,61 euro/cap de vită de carne/an.

Dacă ne referim la sprijinul cuplat pentru vacile de lapte și aici cuantumul a scăzut cu 200 de euro. De la 919 euro/cap de vaca de lapte/an, cât a fost pentru campania 2015, la 720 de euro/cap de vaca de lapte/an, pentru 2016.

La sprijinul cuplat pentru bivolițele de lapte e aceeași situație, cu mențiunea că diferența de sumă nu este atât de mare. Dacă pentru 2015, fermierii au primit de la APIA 297 euro/cap de bivoliță/an, pentru 2016, suma primită de un crescător este de 186,74 euro/cap de bivoliță/an.

Din 2015 am avut acest sprijin cuplat în sectorul zootehnic (SCZ), undeva la 900 de euro pe cap de vacă de lapte şi 1300 de euro pe cap de vacă de carne, cu anumite condiţii – să fie între 10 şi 250 de capete, să fie înscris în registrul genealogic al rasei – sunt anumite condiţii pe care nu oricine le poate îndeplini. Văzând fermierii, în 2016, ce cuantumuri au fost în 2015, în 2016 s-au înscris în registrul genealogic şi în controlul oficial a producţiei şi de aici a crescut numărul de beneficiari.

Dacă ne raportăm la acelaşi sume, acestea se împart acum la mai mulţi beneficiari. Nu pot să spun că e o chestiune rea, fiindcă beneficiază mai mulţi. Scăderea este de la 919 euro, la 720 euro la vaca de lapte. Sunt anumite cuantumuri în care trebuie să ne încadrăm fiindcă România are negociată o sumă pe schemele de plăţi directe, care se împart pe schemele de sprijin pe care le gestionăm, a mai spus Săvâşcă.

sursa:www.agroinfo.ro









Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *