logo

Castelul de la Zau de Câmpie, preluat de Muzeul Județean Mureș

Clădirea era administrată de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, unde, până în 2013, a funcționat un centru de plasament, închis din lipsă de copii instituționalizați.
Consiliul Județean a votat în luna octombrie preluarea castelului de către Muzeu, care după ce îl va reabilita, îl va reda circuitului turistic.
Directorul Muzeului Județean, Soós Zoltán, a explicat că în acest an se va întocmi un studiu, de stabilire a destinației clădirii, iar anul viitor va fi conceput un proiect tehnic de reabilitare și restaurare, prin accesare de fonduri europene:
”Se va face și un studiu legat de scopul în care poate fi folosit castelul. Evident, primordial va fi scopul turistic, dar să nu uităm și partea culturală, legată de bujorul de stepă de la Zau de câmpie, de tradiția pescuitului din zonă. Ne vom concentra și pentru crearea unui centru de conferințe, de evenimente, de care duce lipsă acea parte a județului. Vom mai aduce și parteneri din alte județe care doresc să petreacă timpul liber în această frumoasă zonă a Câmpiei Transilvane.”- Soos Zoltan
Construit între 1908 şi 1912, castelul Ugron din Zau de Câmpie este numit și „Castelul calendar”, având 365 de ferestre, 52 de camere, corespunzând săptămânilor și 7 terase, corespunzând zilelor din săptămână.
sursa: www.radiomures.ro
sursa foto:minfo.ro

Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *