logo

Ciprian Turdean amendeaza proiectul Noului Cod administrativ

 

Proiectul Noului Cod administrativ al Romaniei se afla in dezbatere publica pe portalul de informatii al Ministerului Dezvoltarii regionale, administratiei publice si a fondurilor europene din data de 8.11.2016 (http://mdrap.ro/lege-privind-codul-administrativ-al-romaniei).
Actul normativ ar trebui sa reprezinte, practic, noua viziune privind abordarea pe principii noi a ceea ce inseamna infiintarea, organizarea și functionarea administratiei publice in Romania, atât la nivel central, cat si la nivel local.
Consultantul Ciprian Turdean afirma insa ca, ”noul proiect este, in realitate, o maculatura rece, formata prin contopirea efectiva a unor legi existente, fara efecte tintite de reformare a sistemului administrativ din Romania.”
”Practic, ceea ce ar trebui sa fie construit pe noi principii si pe o noua viziune lipseste cu desavarsire. Mi-ar fi placut sa vad un document mult mai relaxat si clar, generator de libertate totala in abordarea actului administrativ, ca document final adresat cetateanului, comunitatii, nu aceiasi inchiestare. De fapt nu se modifica mai nimic. Vom avea aceleasi institutii greoaie, coordonate de aparate de lucru fara rost. Spre exemplu, as fi desfiintat Prefecturile, as fi desfiintat unele servicii deconcentrate, gen Inspectorate Scolare Judetene, Directii agricole, ”comitete si comitii” fara rost si uzualitate. Multe dintre ele trebuie transferate catre consiliile judetene sau locale. Nu am vazut nimic concret in ceea ce priveste debirocratizarea totala a administratiei. Urmare acestui Nou Cod administrativ vom sta pe acelasi timp ca pana acum dupa acte eliberate de autoritatile publice, gen: avize, autorizatii, inmatriculari, subventii, etc. Acesta este defapt un fel de cancer al Romaniei care ne macina zilnic.”

Consultantul a mai afirmat ca singura sansa pentru inlocuirea acestui fenomen din unul vechi, ingreunat si nociv in unul simplist, dar pragmatic este vointa factorului politic si actiunea acestuia, fara ezitare. Aceasta intarzie de multe ori sa apara, din nefericire.

foto: zi-de-zi.ro

Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *