logo

Guvernul Ungariei, 1 miliard de forinți pentru Câmpia Mureșului

Citeam zilele trecute o știre care a trecut neobservată în spațiul public, adică nu a avut niciun efect în ceea ce privește declanșarea unei dezbateri sau afirmarea unor opinii referitoare la subiect: Guvernul Ungariei are în intenție alocarea unui sume impresionante, 1 miliard de forinți înspre sprijinirea sectorului agricol din județul Mureș, respectiv pentru zona de Câmpie a Mureșului. Știrea aici:

Un miliard de forinţi pentru susţinerea Câmpiei Mureşului

De foarte mult timp afirm că strategia de dezvoltare a acestei părți a județului, denumită generic, Câmpia Mureșului, obligatoriu trebuie să aibă la bază dezvoltarea sectorului agro-industrial. Nu poți a nu observa toate premisele, geo-demografice, de actuală și viitoare infrastructură rutieră, bogăția pământului. Adică nu poți să produci cabluri auto, prin investitori care în doi, trei ani vor pleca spre alte zone unde facilitățile fiscale, inclusiv nivelul de salarizare minimă, vor fi mai scăzute decât în România.
Autoritățile locale și cea județeană sunt obligate să-și construiască o strategie foarte clară pentru dezvoltarea acestei zone, bazată pe agro-industrie. Iar acest lucru trebuie făcut pentru următorii 50 de ani.
Am spus de mai multe ori faptul că administrația publică nu trebuie să se cramponeze doar în soluționarea problemelor comunităților care țin doar de reabilitarea unor infrastructuri despre care nu mai trebuia să discutăm în secolul XXI: lipsa rețelelor de apă și canalizare, infrastructura rutieră, salubrizare, iluminat public, etc. Este nevoie, în paralel, să se participe cu o viziune nouă, la competiția de dezvoltare economică a Câmpiei Mureșului. Județul nostru a rămas puțin în urmă.
În acest context, pariul pe agro-industrie poate fi câștigat.
Nu pot să spun că sunt un adept al intervenției Statului în economie, dimpotrivă, acesta trebuie să fie limitat. Afirm asta în sensul că nu agreez aceste scheme de ajutoare de stat pentru finanțarea activităților economice, rolul statului, al autorităților locale și județene este să creeze o viziune, un drum al dezvoltării, alături de sprijinirea, prin oferirea de oportunități și accesibilitate în acest sens tuturor celor care vor să investească. Adică, să nu lăsăm inerția și haosul să funcționeze în aceste sectoare vitale.
Un exemplu concret este faptul că încercăm să facem acest lucru în Comuna Chețani unde s-a demarat deja, prin acordul Consiliului local din localitate, inițiativa realizării unui Parc agro-industrial care va oferi oportunități clare celor care vor să investească în această zonă. Este o țintă care sperăm că va fi atinsă până în 2020.
Dar nu este suficient. Aceste acțiuni trebuie să fie dublate de strategie zonală, de unificare și dezvoltare micro-regională, de alăturare a forțelor acestor comunități pentru scopul și binele comun.
Guvernul maghiar, prin semnalul dat, se pare că înțeles acest lucru.
Pe când și noi, mureșenii?

Autor: Cirpian Turdean/fondator www.campia-muresului.ro









Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *