logo

Ovidiu Iuliu Moldovan. O stea de pe Câmpie.

Marele Ovidiu Iuliu Moldovan s-a nascut pe data de intai ianuarie 1942, in satul Visinelu, comuna Sarmasu, in judetul Cluj (acum in judetul Mures) si a murit, regretabil, pe 12 martie 2008, din cauza unui stop cardio-respirator. Acesta a fost unul dintre cei mai straluciti si iubiti actori pe care Romania i-a avut. A ramas in memoria noastra, a romanilor, a tuturor prin rolurile sale din filme, piese de teatru si teatru radiofonic si televiziune.

Viata marelui actor a fost marcata de pierderea prematura a tatalui, care a fost luat prizonier in razboi si omorat de luptatorii (as indrazni sa spun „teroristi”)ai lui Miklos Horthy. Ovidiu Moldovan a incercat toata viata sa afle cat de putin despre ceea ce s-a intamplat cu parintele sau, dar nu a reusit. Din respect si iubire fata de tatal sau, acesta si-a luat numele „Iuliu” (primul sot al mamei actorului a fost Iuliu Moldovan).

Moartea mamei sale, survenită în 1995, a sfâșiat inima actorului Ovidiu Iuliu Moldovan. Era foarte atasat de mama sa. Dupa acest eveniment tragic, marele artist s-a inchis in el, s-a retras din viata publica. Ovidiu Moldovan a refuzat sa mai joace roluri in filme. Actorul a jucat numai in piese de teatru si recitaluri de poezie. Era atât de închis în el încat nici macar fratele sau(vitreg-dupa mama), Mircea Moldovan, nu a stiut ca are ciroza, stia doar ca sufera de diabet. Ultima data fratele sau a vorbit cu actorul duminica, luni a fost internat, iar miercuri marele artist Ovidiu Iuliu Moldovan a murit.

Relatia dintre frati era foarte stransa. Se vizitau reciproc. Actorul era foarte interesat de tot ce se intampla in satul natal, vorbeau despre casa părintească, despre oamenii din satul lui natal, Visinelu, dar niciodată de teatru. Chiar avea un proiect să amenajeze casa părintească, dar, bietul om, nu a mai apucat .

Ovidiu Iuliu Moldovan era foarte mândru că este roman, mai ales din zona Ardealului și și-a păstrat accentul până în ultima zi a vieții. Fratele sau Mircea Moldovan povesteste: „Era o aniversare când mergeam la el, în București. Avea un cerc de prieteni, printre care erau Dinică, Dan Pița, Caramitru… Îi suna și le zicea: O vinit frățioru’ meu din Cluj cu palincă cu slănină. Haideți repede!” . Și ei veneau și petrecea.

Mircea Moldovan : „Lui Ovidiu Iuliu Moldovan îi plăcea la nebunie să urce pe scenă în spectacolele de teatru și de poezie. Era ahtiat după Eminescu. Pelicula n-a iubit-o atât de mult!”

Ovidiu Iuliu Moldovan absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, in promotia din 1964, avandu-i ca profesori pe regretatii Martian Pop si Octavian Cotescu. A debutat în teatru în anul 1965, cu rolul lui Mio, din piesa „Pogoară iarna” de Maxwell Anderson, pe scena Teatrului Național din Timișoara. Acesteia i-au urmat roluri de neuitat ca Ion (John-ny)Brad, Andrei (din „Intalnirea”(1982)-r.Sergiu Nicolaescu) sau Horea.

Ovidiu Iuliu Moldovan a jucat de-a lungul vremii in peste 40 de filme. Pentru intreaga activitate, marele actor a fost distins cu Premiul Uniter, in 2004 .

Traian Basescu i-a oferit post-mortem marelui actor Ovidiu Iuliu Moldovan Ordinul „Steaua Romaniei”, in grad de cavaler, pe 15 martie 2008.

Dupa cum scrie mai sus, actorul a murit pe data de 12 martie 2008, in urma unui stop cardio-respirator.

Trupul sau a fost depus in foaierul salii mari a Teatrului National din Bucuresti, de unde a fost condus pe ultimul drum, cu regrete, de intreaga suflare a Romaniei. A fost inmormantat pe Aleea Actorilor, din Cimitirul Bellu .

Ovidiu Iuliu Moldovan ramane un reper, UN FAR CALAUZITOR al Cinematografiei Romanesti, care nu va putea fi vreodata egalat.

sursa: www.cinemagia.ro









Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *