logo

Ozdul care ne așteaptă, să ne unim!

Eleganța celebrelor case de pe valea Loirei o poți întâlni în localitatea Ozd/Bichiș/Mureș, la Castelul Pekri. Pe dealul localităţii, domină castelul de formă dreptunghiulară cu bastioane în colţuri, construit în stil renascentist, în anul 1682 de Pekri Lőrincz, omul generalului curuț Rakoczi Francisc al II-lea. Curuţii erau un fel de haiduci, soldaţi de diferite etnii, incusiv români, participanţi la răscoala antihabsburgică, răscoală condusă de Francisc Rákóczi al II-lea între anii 1703-1711.
După 50 de ani castelul a fost reconstruit, după atacul lobonţilor, care au incendiat totul, scăpând neatinse doar bastioanele de la colţuri. Bastioanele având doar rol decorativ. Reconstrucția a fost făcută de Radák Ádám, ginerele lui Pekri. Castelul era înconjurat de pădure, renumit pentru parcul şi lacul aflat în faţa lui. Toate aceste minunății împreună cu elegantul castel au fost dar de logodnă pentru baronesa Teleki Ilona. Aceasta a părăsit ţara din cauza naţionalizării din 1945.
Clădirea a găzduit grădiniţă, şcoală, a fost casă de cultură şi sediu C.A.P., care a rămas în castel până la distrugerea lui. După 1989 castelul a fost retrocedat doamnei Jude Mária, o moştenitoare din Franţa, aceasta la rândul ei a făcut castelul donație fundației Bonus Pastor.
Astfel istoria castelului se scrie de sute de ani, acesta aparţinând pe rând mai multor dinastii transilvănene. Pe aici s-au perindat conţi şi contese, baroni plini de fală şi haiduci neînfricaţi. De atunci însă, vremurile s-au schimbat, iar oamenii asemenea lor. Însă parfumul istoriei și aristocrației a rămas neschimbat. Proprietarii de astăzi sunt doar nişte oameni obişnuiţi, fără ranguri şi fără averi dar cu multă voință. Aceștia continuă să lupte pentru renașterea locului.
Povestea nu se oprește aici, istoria își continuă firul iar tu, călătorule de ajungi prin zonă oprește-ți pașii și îndeaptă-ți privirea spre el. Este un loc inspirațional pentru pictori, poeți sau fotografi.
Sursa: Georgeta Cucu www.turismistoric.ro

Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *