logo

Primăvara în pas de dans, la Iernut.

Aflăm de pe pagina de Facebook a Primăriei Iernut că:
”Originile dansului coincid cu începuturile comunităților omenești, având funcții rituale (mistice, războinice), de invocare a forțelor divine, pentru reușita la vânătoare, confruntări tribale etc.
În Grecia antică, dansul făcea parte dintre disciplinele fundamentale ale educației, considerat eficient pentru sădirea, menținerea și întărirea sentimentelor de solidaritate socială.
Poporul român are dansuri de o deosebită bogăție și varietate, care se execută individual, sau în grup (perechi, linie, cerc), diferind de la regiune la regiune. Caracteristică este practica folosirii ca suport muzical a unor melodii diverse pentru unul și același dans, ca și executarea pe aceeași melodie a mai multor dansuri.Cele mai răspândite sunt hora, sârba, învârtita, călușul și multe altele care au fost promovate de-alungul anilor pe intreg mapamondul. Exemplu, Căluşarii, a fost prezentat la Târgul din Leipzig, 1954.
Iernutul are o traditie de zeci de ani in pastrarea specificului dansului din zona noastra. Este un bun prilej sa amintim aici de Ansamblul Iernuteana. Acest ansablu promoveaza de ani buni dansul popular in lume, obtinand diverse premii si facandu-ne mandrii, multi copii de la noi din comunitate avand prilejul sa faca parte din echipa de dansatori.
De asemenea, pe scena Casei de Cultura a orasului Iernut, dar si cu ocazia celebrarii zilelor orasului Iernut, sau la alte evenimente culturale locale, dansul, indiferent de forma, a ocupat un loc de cinste la noi in comunitate.
Mai mult de atat, ajungem in acest an la a 3-a editie a festivalului dedicat exclusiv dansului, festival ce va avea loc in data de 28 aprilie, incepand cu orele 18:00.
Cu acest prilej, adresam o calda invitatie tuturor iubitorilor de dans, pentru a va incanta sufletul de talentul minunatilor artisti ce vor urca pe scena. Majoritatea dansatorilor sunt din comunitatea noastra, dar avem si invitati de marca din alte localitati.
Va asteptam asadar vineri, pe 28 aprilie la Casa de Cultura a orasului Iernut, incepand cu orele 18:00.”

Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *