Micii fermieri care se vor constitui în cooperative agricole vor beneficia de o reducere de 20% a impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate, iar bunurile membrilor cooperatori folosite în cooperativă sunt scutite de impozitul de proprietate, stipulează modificările la Legea cooperației agricole, încă de anul trecut.
Actul normativ prevede scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice, microîntreprinderi, şi de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (PF, PFA, II, IF) pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă. În cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea vor plăti impozit pe profit şi vor fi scutite de la plata impozitului pe venituri. Pentru accesarea de fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene destinate schemelor de plăţi directe, ajutoarelor naţionale tranzitorii şi măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, producătorul agricol constituit din cooperativa agricolă cu drept de folosinţă asupra bunurilor membrilor cooperatori este asimilat fermierului activ. Noul act normativ creează cadrul legal care permite întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale (constituite în temeiul prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale) să devină membri ai unei cooperative agricole.
Conform notei de fundamentare, “dimensiunea redusă a exploatațiilor agricole, gradul ridicat de fragmentare și cooperarea insuficientă a producătorilor agricoli au determinat o slabă dezvoltare a sectorului agricol, iar creșterea competitivității în acest sector este condiționată de valorificarea pe piață a unor produse corespunzătoare calitativ și cantitativ”. Potrivit prevederilor, cooperativa agricolă se înființează, se organizează și funcționează pe baza actului constitutiv încheiat sub semnătură privată și atestat de avocat, cuprinzând decizia de asociere, lista membrilor fondatori, cu valoarea părților sociale subscrise de fiecare. Legea menționează de asemenea că valorificarea producției membrilor cooperativei agricole se va realiza de către aceasta pentru minimum 50% din producția totală comercializată de fiecare membru/aferentă normei de venit, aferentă grupei/grupelor de produse cu care acesta participă în cooperativa agricolă. Totodată, producția destinată vânzării, aferentă terenurilor și efectivului de animale cu care membrii participă în cooperativa agricolă, se valorifică potrivit acordului dintre membri și cooperativă.
Legea prevede scutirea de la plata impozitului pe profit pe primii 5 ani pentru cooperativele agricole care procesează produsele agricole, precum și scutirea de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani în cazul cooperativelor agricole care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 2.000.000 euro, echivalent în lei.