logo

Cărturarul Gheorghe Şincai omagiat la Râciu

Duminică, 3 martie 2024, Duminica a 32-a după Rusalii (a Fiului Rătăcitor), Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, a vizitat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Râciu, Protopopiatul Râciu, localitatea în care, în urmă cu 270 de ani, s-a născut Gheorghe Șincai, ilustru cărturar și preot greco-catolic, Corifeu al Școlii Ardelene.

La intrarea în sat, Episcopul a fost așteptat de un grup de călăreți, care l-au condus până în fața bisericii. Aici a fost întâmpinat de primarul comunei Râciu, Ciprian Alin Belean, de Părintele Ioan Fărcaș, Protopop de Râciu, preoți, copii și credincioși.

Preasfinția Sa Cristian a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți din Blaj, Târgu Mureș, Cluj, Șăulia, Moișa, Șincai și Nima Râciului, răspunsurile fiind oferite de corul Surorilor Congregației Maicii Domnului din Cluj.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Cristian a îndemnat credincioșii să descopere și să trăiasca valorile tradiției:

„Biserica rânduiește în mod înțelept Evanghelia de astăzi, pentru că acum ne pregătim să intrăm în Postul Mare și ne cheamă la pocăință, să ne schimbăm sufletele. Nu ne ajută cu nimic dacă ieșim din Biserică, dacă ne rugăm sau dacă postim și rămânem la fel de invidioși ca fiul cel mare sau la fel de rătăciți ca fiul cel mic. De aceea, «toată grija cea lumească de la noi să o lepadăm.»”

La finalul Sfintei Liturghii a fost evocată figura marelui cărturar Gheorghe Șincai, născut în Râciu în urmă cu 270 de ani de la nastere, fiind săvârșită Slujba Parastasului la mormântul amenajat în Biserică.

Au urmat apoi scurte alocuțiuni, susținute de Preasfinția Sa Cristian, Ciprian Dobre, Prefectul județului Mureș, istoricul Cornel Sigminean, scriitorul Nicolae Băciuț, Directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Mureș, istoricul Nicu Ploieșteanu și Ciprian Belean, Primarul comunei Râciu.

Momente înalțătoare au fost oferite de interpretările oferite de marea artistă Veta Biriș și de actorul Nicu Mihoc.

La evenimentul de la Râciu au mai fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean Mureș, ai Muzeului Județean Mureș și ai Inspectoratului de Poliție Mureș.

În încheiere, Presfinția Sa Cristian a oferit distinșilor invitați icoana Fericiților Episcopi Martiri, iar doamnelor prezente un mărțișor cu Crucea Domnului.

Cuvântul de mulțumire a fost rostit de Părintele paroh Toader Dulău.

Îți mulțumim Doamne pentru toate darurile aceste, pe care le știm și pe care nu le știm!

A consemnat Pr. Toader Dulău, pentru Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *