logo

Castelul Degenfeld-Schomburg din Cuci

Continuăm periplul nostru prezentând obiective istorice din zona noastră frumoasă, Câmpia Mureșului.Azi, Castelul Degenfeld-Schomburg din Cuci.
”In jurul edificiului se intindea un imens parc dendrologic, despre a carui frumusete s-a dus vestea pana peste hotare. Cativa din arborii seculari din acele vremuri mai pot fi admirati si astazi, chiar daca restul decorului nu prea mai seamana cu cel de alta data. Cel mai impresionant arbore este un salcam japonez despre care se spune ca a fost plantat chiar de catre baronul Schomburg Degenfeld.
Castelul era aranjat dupa un plan simetric, cu cele doua cladiri laterale vopsite in alb si spatii boltite cu oglinzi. Cele patru saloane, camerele de oaspeti si sufrageria erau amenajate cu mobila antica adusa special tocmai din Austria. Din ansamblul cladirilor gospodaresti, grajdul cailor de parada era considerat podoaba curtii. Batranii povestesc ca baronul Degenfeld era mare iubitor de cai si ca pentru el acestia erau aproape ca niste membri ai familiei. Tocmai de aceea se spune ca era mare chin sa fii ingrijitor de cai la castel. Animalele trebuiau hranite si tesalate cu mare grija pentru ca boierul era tot timpul cu ochii pe ele.
Tot pe fostul domeniu nobiliar, intre sosea si castel, se afla astazi cripta familiei Degenfeld, o constructie valoroasa cu usa si ferestre sculptate in stil gotic. Dupa nationalizare, cladirea castelului a fost folosita de Gospodaria Comunala, mai apoi a fost mutat aici sediul primariei, al bibliotecii comunale si cel al dispensarului medical.
Prima atestare documentara a comunei dateaza din anul 1410, chiar daca scrierile monahale amintesc de existenta unei manastiri in aceste locuri inca din anul 1339. In secolele 17 – 18 Pekri Lörincz , faimosul conducator curut, avea un castel stralucitor in sat, ale carui ramasite le-a folosit familia baronului Schomburg Degenfeld pentru inaltarea noului edificiu.
Mult mai tarziu, Lajos Degenfeld a renovat intregul edificiu in stil clasic, stil care s-a pastrat pana in zilele noastre. Cladirea, desi nu impresioneaza deloc prin maretie, era considerata in vremurile ei de glorie o adevarata capodopera de frumusete si bun gust. Un turn impresionant din caramida asigura alimentarea cu apa a intregului conac. Acesta era considerat in perioada respectiva o adevarata minune inginerasca, cum in putine locuri ale Europei se putea intalni.”
sursa:dreamdestinations.ro

Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

2 thoughts on “Castelul Degenfeld-Schomburg din Cuci

  1. Adrian

    Pekri Lőrinc nu a trăit în secolele 16-17, ci 17-18 (mai precis între 1656-1709).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *