logo

Ciprian Turdean despre Codul administrativ al României: ”O mămăligă reîncălzită”.

Consultantul Ciprian Turdean a făcut o scurtă analiză a Noului Cod administrativ al României, proiect prin care se dorește restabilirea principiilor de înființare, funcționare și organizare a administrației publice în România.
Ultimele legi de bază ale administrației publice locale fiind Legea nr. 69/1991 (abrogată) și Legea 215/2001 (în vigoare).
Guvernul României propune asamblarea mai multor legi care au legătură directă cu administrația publică, într-un singur document intitulat generic Codul administrativ al României.
Ciprian Turdean: ”Citind documentul, maculatură serioasă ca și volum, dar fără conținut, nu putem trage decât o singură și scurtă concluzie: Codul administrativ al României seamănă cu o mămăligă reîncălzită. O amestecătură de legi, renumerotate pe capitole, fără schimbări majore de viziune în administrația publică din România. Parcă a fost gândit respectând zisele lui Caragiale: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”.
Una dintre modificările ”esențiale” și mediatizate, politizarea funcțiilor de prefect și subprefect prin asimilarea acestora la rang de secretar și subsecretar de stat. Dar nimeni nu a făcut o analiză corectă asupra activității Instiuției Prefectului. Vă spun sincer, am putea să ne lipsim de ea cu desăvârșire, la fel de Inspectoratele școlare, Direcțiile agricole, tot felul de agenții și autorități deconcentrate care pot fi foarte bine desființate sau cele necesare restrânse și coordonate de consiliile locale sau consiliile județene. Spre exemplu: de ce să nu poți să-ți înmatriculezi sau transcrie mașina personală la Primăria de care aparții ca domiciliu, în 24 ore să zicem? Visez prea mult, cred.
Românii au nevoie să intre în contact cu o administrație publică flexibilă, simplă, nebirocratizată excesiv, la care să bată la ușă când are nevoie și problemele să-i fie rezolvate rapid.
În principiu lipsește subsidiaritatea mult invocată pe hârtie, autonomia reală a autorităților locale în deciziile luate, centralism excesiv.
Alături de modificarea Constituției învechite, reformele din sănătate și educație, care lipsesc cu desăvârșire, reforma administrativă prin noul Cod administrativ este un nou fâs al politicienilor, un act de neputință înspre o guvernare a adevăratei libertăți.”









Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *