logo

Dascăli de aur din Sânger

Şcoala Sânger este amintită prima dată într-un document din anul 1780, aflat în arhiva Mitropoliei Blajului, în care sunt înşirate localităţi din câmpia Transilvaniei, care au şcoli în limba română, printre care şi şcoala Sânger. In anul 1782, Gheorghe Şincai, care era director al şcolilor populare săteşti, acordă un sprijin material şcolilor din zona noastră, printre care şi şcolii din Sânger, putându-se afirma că şcoala a existat şi anterior acestor ani.
In „Conspect general de nume şi pregătirea învăţătorilor din Cuprinsul diocezei ortodoxe din Ardeal” pe anul 1858 este cuprins ca învaţător, Mihai Simion, cu gradul didactic -capabil- şi cu un efectiv de 29 elevi.
Din Şematismul pe anul 1876, aflăm că era docente (învăţător) Basiliu Hădăreanu. In sensul hotărârilor luate de Conciliulu Provincialu Primu alu provinciei bisericesci greco-catolice Alba Iulia si Fagarasiu tienutu la anulu 1872, şcolile confesionale funcţionau cu două cicluri: cursul cotidian („de toate zilele”) la care participau toţi copiii cuprinşi intre 6 şi 12 ani, şi cursul de repetiţie la care erau obligaţi să participe copiii intre 12 si 15 ani, absolventi ai primului curs.
Cursurile se predau de catre un singur învăţător în condiţii de simultaneitate în fiecare zi pentru ciclul cotidian şi duminica pentru ciclul de repetiţie. Invaţătorul era plătit de confesiunea locală şi era subordonat preotului local care era directorul şcolii.
Pana in anul 1879, în afara de manualul de limba maghiară, toate manualele erau scrise în limba română şi de autori români. După această dată s-au introdus manuale traduse în limba română dupa manualele alcătuite de autori maghiari.
Erau interzise orice manuale în care „e periclitată în vreo măsură oarecare ideea de stat maghiar”. Toate manualele apărute ulterior fac abstracţie de referiri la istoria poporului roman.
Sematismul veneratului cleru din 1880, menţionează că localitatea Sânger făcea parte din comitatul Mures-Turda, are registru matricol din 1850, şcoala construită din piatră, frecventată de un număr de 65 feciori şi fete iar în 1896 de 50 elevi, 27 „ficiori” si 23 fete.
Sematismul pe anul 1900, menţionează ca şcoala din piatra a fost construită în anul 1868 fiind frecventata de un numar de 38 feciori si 37 fete.
In arhiva protopopiatului din Luduş exista o adresă din anul 1908 prin care invatatorul Maxim Olteanu din Sanger este destituit din învăţământ pe motivul că „negleja instruirea elevilor săi in limba maghiară”. La interventia Mitropoliei greco-catolice din Blaj este integrat din nou în învăţământ după câţiva ani.
Tot în arhiva protopopiatului din Luduş se găseşte o adresă a Oficiului parohial din Sânger din anul 1907 prin care se mentionează ca preotul din sat a reuşit să adune suma de 2000 de coroane în fondul bisericii din care urma să se construiască şcoala. Deoarece o lege obliga satele ca sa mărească spaţiul şcolii, in 1907 sângerenii au încercat să repare şcoala veche cu cele 2000 de coroane, dar negăsind meşteri locali, lucrările nu puteau începe. In 1909 şcoala se afla tot în aceeaşi stare, dar prin contributia poporului au fost strânse 5673 coroane destinate construirii unui nou local de şcoală. In arhiva Protopopitului din Luduş am găsit un tabel cu peste 250 de persoane din Sânger care au vărsat bani pentru construirea localului.
Tot in această perioadă Consistoriul metropolitan anunţa protopopiatul din Luduş despre faptul ca la Sânger „din 88 prunci obligaţi a umbla zilnic la şcoala au umblat întru adevăr la şcoală numai 52, iar 36 au fost dispensaţi”, adica lăsaţi repetenţi. In continuare se arata „Fireşte că dacă sala de propunere nu poate sa cuprindă mai mulţi de 48, senatul a cercat sa dispenseze cât mai mulţi. Nu cerce deci senatul şcolastic a scăpa de cârpituri de ale edificiului şcoalei să scape de datorinţa de a ridica o sala de propunere care să aibă măsurile prescrise pentru o şcoala cu 80 de şcolari, ci apuce-se cu de a dânsul de ridicarea unei atari săli”. Această adresă vrea să atragă atenţia că nu este o soluţie ca elevii să fie lăsaţi repetenţi pe motiv că nu încap în sala de curs, ci ar fi mai bine ca să se ridice o sală de clasă nouă. Trebuie menţionat faptul că această perioadă grea pentru şcoală a fost cea în care învăţătorul Maxim Olteanu a fost destituit şi reintegrat în învăţământ de mai multe de către inspectoratul şcolar deoarece a neglijat instruirea elevilor în limba maghiară. In 18 ian.1919 Ministrul Cultelor si Instrucţiunii Publice din Romania Mare acordă invăţătorului Maxim Olteanu un ajutor de stat anual de 400 de coroane pentru intregirea salariului fundamental.
In 1910 sunt consemnati un numar de peste 100 de elevi „cotidieni”, adica frecventau zilnic si 40 de elevi la scoala de repetiţie.
Sematismul din 1911, menţionează că şcoala era frecventată de un număr de 106 elevi şi eleve, la şcoala de repetiţie fiind 43 feciori si fetite. Votatia (salariul) docentelui era de 600 de coroane pe an. In localitate era şi şcoala confesională de confesiune romano-catolică.
In anul 1911 şcoala se mută în local nou. Localul s-a construit în urma ameninţărilor pe care le dădeau autorităţile vremii care voiau cu orice preţ să închidă şcolile de limbă română şi pentru aceasta impuneau condiţii drastice şcolilor confesionale româneşti.
Intre cele două războaie au fost consemnaţi elevi mulţi la şcoală, ex. în anul 1932 erau 242 elevi. După unire, învăţământul a fost subvenţionat integral de către stat, dar ca spaţii de învăţamânt au rămas tot acelea dinainte de primul război mondial. După al doilea război mondial elevii învăţau într-un vechi castel al grofului din sat. Abia în 1962 s-au construit primele două sali de clasă într-o cladire nouă, apoi alte trei săli în 1965 şi încă patru săli în 1972. Sălile de clasă construite începând cu anul 1962 formează localul de şcoală actual iar in vechiul local din 1911 este gradinita.

Mai multe detalii, inclusiv prezentarea celor care cu pasiune si devotament au predat la Sânger, vă invităm să descoperiți de la sursa noastră, aici:
http://dascaliicampieitransilvane.blogspot.ro/p/scoala-generala-sanger.html

Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *