logo

Moțoc se vrea Macron, de România

Capul lui Moțoc vrem, a tunat vodă Dragnea în ședința Comitetului Executiv al PSD, solicitând demisia primului ministru, Sorin Grindeanu, urmare unui scenariu foarte bine pus la punct, fără finalitatea scontată însă. Dar Moțoc nu s-a lăsat ucis și a fugit la palat să ducă la îndeplinire planul de exit din legendarul PSD înspre a forma un nou proiect politic ”ProRomânia”.
Dar să ne oprim puțin la cauză, iar apoi să analizăm efectul.
Încă de la numirea sa în funcția de prim-ministru al României, Sorin a fost rebotezat…Drăgneanu, adică păpușa cu sforile împletite între degetele șefului atotputernic al PSD, Liviu Dragnea, președintele de partid care vrea să știe și ce se întâmplă în ultima comună condusă de vreun primar PSD.
Ruptura s-a produs însă destul de rapid, eu cel puțin sesizând acest lucru cu ocazia evenimentelor stradale de anvergură ocazionate de adoptarea celebrei Ordonanțe de Urgență nr. 13, moment din care premeierul Grindeanu a ”ieșit” destul de bine față de cei care au fost practic carnea de tun a străzii, Florin Iordache, autor și Liviu Dragnea, co-autor din spatele cortinei. Adică ”stupid peoples” nu mai e ”stupid peoples”, toți realizând că cel care și-a dorit arzător adoptarea actului guvernamental fiind același Liviu.
Sorin Grindeanu a picat atunci cu tronc liderului suprem al PSD. Și de atunci a început tăvălugul presiunii la care a fost supus până în seara zile de 14 iunie când mămăliga a explodat.
Privit inițial ca un băiețaș învățăcel, vechiul politician PSD de provincie, Sorin Grindeanu a fost prins, încă de la începutul mandatului din Palatul de pe Dâmbovița, de către mult mai versatul într-ale politichiei, Victor Viorel Ponta. Să ne aducem aminte de vizita acestuia la Palatul Victoria din primele zile de mandat când și portarii de la Palatul Victoria îl legitimau încă pe Grindeanu, neștiind cine este. ”Îl ajut cu expertiza mea la nivel guvernamental” spunea atunci Ponta.
Eu cred că nivelul discuțiilor dintre cei doi era urcat de dorința lui Ponta de a i-o întoarce lui Dragnea, știm de ce.
Apoi a urmat perioada de răceală, dar în această perioadă ce ne spun sondajele: 40% cotă de încredere Sorin Grindeanu, sub 20% Dragnea. Hopa! Mare atenție, ne batem pe procente. Sorinel a mâncat spanac și și-a umflat mușchii.
Ca să ne putem continua povestea, neapărat trebuie să analizăm, strategic, ce s-a întâmplat pe alte tărâmuri. La ALDE, adică. Ruptura dintre dinozaurul Tăriceanu și veșnicul ambițios Daniel Constantin care, relativ discret, a cotit-o.
Aceste evenimente fac parte cred dintr-o linie bine conturată, însă. O linie a abordării politice care s-a legat până acum, s-a finalizat odată cu mazilirea lui Grindeanu la PSD și care se va închide, politic vorbind, în noul proiect Ponta-Constantin-Grindeanu, „ProRomânia”. Partidul înființat deja de fostul lider ALDE.
Analizând ușurel și contextul internațional, putem observa că partidele tradiționale pierd din capacitatea de a mai domina în stil monopolist. Exemplul cel mai elocvent este Franța lui Macron și a partidului său.
Sunt sigur că acest model va fi urmat și de noua structură ce va crește și la noi, cu Ponta sau Grindeanu lider. Vom vedea. Iar interesul lui Grindeanu de a sta la Palatul Victoria e precum cântecul: ”aș mai duce-o pân la toamnă”. De ce? Tocmai pentru că nu va rezista mai mult, dar și pentru faptul că asumarea guvernării nu va fi un avantaj în momentul în care te pregătești pentru prezidențialele din 2019.
Ce ziceți? Ponta-Grindeanu sau Dragnea-Tăriceanu?
P.S: Despre Firea, prea puțin, se va stinge repede 🙂

Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *