logo

”Smart City” în localități fără canalizare.

Conceptul de Smart City a apărut relativ recent fiind abordat în dublă măsură aș spune. În primul rând de către localitățile principale care au demarat deja de acum câțiva ani implementarea conceptului, cum ar fi București (din nefericire un business controversat UTI Group) sau Cluj Napoca (cu un relativ succes). În schimb, dubla măsură este asigurată de către așa zisele organizații/asociații care promovează conceptul de smart city, dar care, din nefericire, vând niște gogoașe bine prăjite și acoperite cu praful alb al unui zahăr nesănătos din punct de vedere al ”degustului final”. Adică se vorbește despre implementarea conceptului de smart city în localități care nu au canalizare sau alte lipsuri primordiale unei vieți decente de secol XXI.
Smart City însemnă în primul rând recunoașterea unui sistem integrat de beneficii ”extra” din punct de vedere a rețelei utilitare. Adică aplicații online de tip smart pentru: utilități de transport public de călători, parcări publice cu paza video și sisteme de alarmare, contorizarea electronică a cantităților de deșeuri, hărți interactive, mediu sănătos prin cunoașterea calității aerului în timp real, conceptul de rețele edilitare ”ascunse” în subteran, unificarea furnizării unor informații despre servicii publice, sisteme de tip GIS și altele, poate le-am uitat, sunt multe alte asemenea.
Apare însă o singură mare problemă.
Toate acestea par simple halucinații dacă în localitatea ta sunt persoane care merg și își fac toaleta ”în fundu curții”, ca să mă exprim mai puțin convențional.
Smart city în orașe care au probleme cu electrificarea ori cu infrastructura de sănătate sau educațională. Cum credeți că se poate implementa smart city în localități în care curge igrasia pe pereți în școli sau grădinițe? Cum se poate aborda conceptul de aplicații de tip ”health” în spitalele sau dispensarele în care îți plătești feșele și perfuziile cu săruri ori, mai grav, dormi noaptea cu vecinul în același pat?
Ce timp de hartă turistică și culturală poți oferi prin smart city când tu ai străzi nemodernizate, nici măcar plombate, trotuare cu borduri lipsă și o casă de cultură/cămin cultural de toată jena?
Eu zic să mai așteptăm pentru smart city, măcar o leacă.
Măcar vreo 5 ani până după centenar 🙂
Restul, sunt simple desfătări. Mai o ședință, un colocviu, o diplomă și o grisină!

Publicarea unui comentariu presupune implicit acceptarea termenelor si conditiilor stabilite de CAMPIA-MURESULUI.RO.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- Campia-Muresului.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *